רישום זכויות במקרקעין, נחוץ בראש ובראשונה על מנת להבטיח את זכותך במקרקעין באופן שיהיה ידוע וברור לכולם ללא עוררין. ברוב המקרים זכויות המוכר נמצאות בטאבו ולכן הוא מכונה בפי הציבור רישום זכויות בטאבו.
אחרי רישום ניתן לבצע רישום הערת אזהרה ורישום הסכם שיתוף בין היתר.
אבל כדאי לדעת שישנם מספר מקורות שונים בהם הזכויות יכולות להיות רשומות ומכאן שהמסמך המעיד על הזכויות נקרא בשם אחר עפ”י אותו מקום רישום.
היכן מתנהל רישום זכויות במקרקעין?
- אצל רשם המקרקעין (טאבו) – המסמך מכונה נסח מקרקעין.
- אצל רשות מקרקעי ישראל (רמ”י)– המסמך מכונה אישור זכויות.
- אצל חברה משכנת – המסמך מכונה אישור זכויות.
- אצל המנהל האזרחי, החטיבה להתיישבות (החט”ל) בהסתדרות הציונית ולשכת טאבו יו”ש – המסמך מכונה זכות במקרקעין ביו”ש.
איך יודעים איפה לחפש מסמך אישור זכויות / נסח מקרקעין?
האם הבעלות על הנכס פרטית או בבעלות מדינת ישראל ומדובר בחכירה (שכירות ארוכת טווח)?
בעלות פרטית = רישום זכויות בטאבו
אם הזכות בבעלות פרטית היא תהיה רשומה בספרי רשם המקרקעין (טאבו) ועליך להוציא נסח מקרקעין.
לשם כך תצטרך פרטי גוש, חלקה, ובמידה והנכס הוא דירה בבית משותף אז גם את מספר התת חלקה.
בעלות המדינה = אישור זכויות רמ"י
אם בעלת הזכות היא המדינה אז כאמור הזכות של המוכר היא חכירה והיא תהיה רשומה בספרי רשות מקרקעי ישראל (הגוף המנהל עבור המדינה את הקרקעות שבבעלותה).
למעשה קיימים גופים שונים של המדינה שבבעלותם קרקעות: מדינת ישראל, רשות הפיתוח וקרן קיימת לישראל.
ייתכן מצב בו החכירה תהיה רשומה בטאבו וגם ברשות מקרקעי ישראל וייתכן וזכות החכירה תהיה רשומה רק בספרי רשות מקרקעי ישראל.
באתר רשות מקרקעי ישראל ניתן לאתר את הזכות באמצעות מספר תיק (שזה למעשה מספר שרשות מקרקעי ישראל נתנה עבור החוזה שלה מול בעל זכות החכירה) או באמצעות מספרי גוש וחלקה. וכן להגיש בקשה לאישור זכויות (זהה במהותו לנסח מקרקעין).
אישור זכויות חברה משכנת
ייתכן גם מצב בו הזכויות רשומות בספרי חברה משכנת- חברה שמנהלת את רישום הזכויות מקום בו טרם נעשתה במקרקעין פרצלציה ו/או טרם הוסדר הרישום. לרוב נכון למצבים בו הבניין נבנה ע”י קבלן וטרם הושלם רישום בית משותף.
הפקת מידע לגבי זכות במקרקעין ביהודה ושומרון
רישום הזכויות במקרקעין באזור יהודה ושומרון מורכב ותלוי בהסדרת מצבו המשפטי של הקרקע. ישנם 4 גופים שונים המנהלים את רישום הזכויות באזור יהודה ושומרון, ומהם ניתן לקבל מידע על זכויות בקרקע או להניע תהליך רישום זכות מולן.
עוד על רישום זכויות בטאבו
מדריך קניית נדלן ביהודה ושומרון
שיתוף ב facebook שיתוף ב whatsapp שיתוף ב email רכישת דירה, קרקע או בית פרטי מעבר לקו הירוק: בשנים האחרונות יותר זוגות ומשפחות בוחנים את
הערת אזהרה
מהי הערת אזהרה, למה חשוב לרשום אותה ובאילו דרכים ניתן לבצע בקשה לרישום הערת אזהרה? אילו סוגי הערות ישנן ואיך מבטלים הערה קיימת?
העברה אגב גירושין של זכויות בדירה
אני אמור/ה לקבל את מחצית הזכויות בדירת המגורים במסגרת הגירושין – מה עליי לעשות כדי להעביר על שמי את הזכויות בטאבו? ומה חשוב לדעת? איך היא תשפיע על מקבל הזכות בדירה (מי שנותר עם מלוא הזכויות בדירה) בבואו למכור אותה בהמשך?
הסכם שיתוף במקרקעין
הסכם שיתוף במקרקעין, הוא פתרון משפטי שנועד להסדיר את אופן, ניהול השימוש והחלוקה בין הבעלים המשותפים בחלקה באמצעות הסכם ביניהם.
אילו בדיקות מקדמיות כדאי שאבצע טרם רכישת דירה?
קניית דירה היא עסקה יקרה, גדולה ומורכבת. לפני שנכנסים לשלב החלפת הטיוטות וההסכמים חשוב לבצע בדיקות מקדמיות שמוודאות שהנכס שבחרתם אינו סובל מבעיות שיקשו עליכם להתקדם בתהליך או יחילו עליכם חבות פלילית.
הנה מספר המלצות עבור בדיקות מקדמיות שכדאי לבצע לפני רכישת נכס יד שניה.