כי זו ההזדמנות שלך לקבוע לא רק מה יקרה עם רכושך בלכתך, אלא גם לקבוע איך יטפלו בך ואיך יטפלו בענייך הרכושיים במצב של אי כשרות משפטית ומשפחתך לא תידרש לדון בשאלה (שלעיתים קרובות הדיון מגיע לכדי סכסוך) מי יתמנה כאפוטרופוס ומה נכון עבורך…
נשמע דרמטי? זה אכן כך…
זו מהפכה של ממש כי למעשה המדינה הפכה שינוי חשיבה. מתפישה לפיה המדינה – האפוטרופוס ינסה לחשוב מה טוב לך, לתפישה לפיה אתה יודע הכי טוב מה טוב לך ומבלי שהמדינה כמעט תפקח ותציב בירוקרטיה.
בעבר נדרש היה למנות אפוטרופוס, וזה עורר קושי רב,
כיוון שחלילה כשמשפחה נכנסת לסיטואציה שבן משפחה לא במצב כשיר,
הדבר האחרון שהם היו רוצים זה להתעסק עם עוד בירוקרטיה של מינוי אפוטרופוס שעל כל פעולה שלו,
שנועדה כמובן כדי לטפל בך, צריך לדווח ולקבל אישור האפוטרופוס.
לא ניתן היה לגשת לכספי בנק שלך אשר דרושים כאן ועכשיו נוכח הצורך בביצוע פעולות רפואיות עבורך, והכל תחת לחץ הזמן נוכח מצבך.
אתה תוהה אם אתה יכול להכין ייפוי כח מתמשך?
ובכן , אם אתה מעל גיל 18 צלול וכשיר נכון למועד עריכת המסמך בהחלט תוכל ומומלץ.
אצל מי ניתן להכין מסמך כזה?
אצל כל עורך דין שהוסמך לכך ע”י משרד המשפטים מתוך הרשימה המצ”ב- israelbar.org.il
כדאי שיהיה זה עורך דין עם רגישות גבוהה שיוכל לגשר בין התחושות והרגשות שעלולים להתעורר לאור בחירתך מיופה מסוים על פני אחר ואיך להודיע על כך לאותו אחד שהחלטת שלא למנות. לטעמי יש ערך מוסף להיותי עורכת דין נדלנ”ית מאחר ואוכל לייעץ בענייך הנדלנ”יים ולהציף בפניך תרחישים אפשריים בעניין זה.
את מי אני יכול למנות שיפעל עבורי?
תוכל למנות אדם אחד או מספר אנשים (לא חברה/ לא קטין/ לא מי שהוכרז כפושט רגל / לא מי שבתפקיד מיופה כח עבור מעל 2 ממנים אחרים/ לא את עורך הדין שעורך לך את היפוי/ לא אדם שמונה לו אפוטרופוס) שיפעלו בשמך מקום שלא תהיה כשיר. הם אינם חייבים להיות קרובי משפחה, אך בהחלט רצוי שיהיו אלו אנשים מקורבים אליך ושאתה יכול לסמוך עליהם. ניתן למנות גם לכל תחום איש אחד או יותר בהתאם לכישוריו. למשל ניתן למנות רו”ח או את בנך שבקיא בפיננסים על עניינים רכושים ולעומת זאת את בתך על עניינים אישיים. זה יכול להיות גם תושב חוץ, אך כדאי שתיקח בחשבון את יכולתו לסייע לך בעת הצורך לאור המרחק הגיאוגרפי. את אותם אנשים שתבחר למנות מכנים על פי החוק “מיופה הכוח” /מיופי הכח” ואילו אתה בתפקיד הממנה מכונה על פי החוק “הממנה”.
האם המשמעות שכבר כעת מי שמיניתי יחל לפעול בשמי?
בוודאי שלא . הייפוי יישאר רדום ולא יכנס לשימוש עד לרגע שיהיה צורך בו חו”ח עת תהיה במצב של אי כשרות משפטית ורק לאחר שהפעילו אותו מול האפוטרופוס. למעט התחום הרכושי שלגביו ניתן לקבוע כי כבר כעת מי שתבחר יוכל לפעול בשמך.
האם נדרשת חוות דעת רפואית שאני כשיר במועד עריכת היפוי?
ככלל התשובה היא לא. אבל אם יתעורר בי איזשהו חשד שאינך כשיר, אם לאור היסטוריה רפואית או לאור נורות אזהרה שיתעוררו במהלך שיחתנו, תידרש חוות דעת. במיוחד מקום בו תרצה למנות נניח אחד מבין 5 ילדיך ובעת הפעלת היפוי עלולות להתעורר התנגדויות, נרצה להיות מגובים בחוות דעת כאמור. חשוב לי להבהיר שגילך לא מהווה פרמטר לצורך קביעתי בצורך בחוות דעת.
כדאי שתדע שישנם נושאים שללא הסמכה מפורשת שלך הממנה, מיופי הכח לא יוכלו לפעול וזו רשימה של נושאים בסעיף 32ו(ג) לחוק:
רק מיופה הכח יכול לפנות לאפוטרופוס ולא אף אחד אחר, ולמעשה צריך שכל אחד ממיופי הכח יצהיר בטופס שיש להכניס את היפוי לתוקף וזאת יחד עם חוות דעת שתואמת בהתאם להנחיות שלך הממנה ביפוי . שים לב, כל מיופי הכח ללא יוצא מן הכלל (מלבד החליפיים) צריכים להסכים להפעלה ובנוסף מיופי הכח יצטרכו לתת אסמכתא לאפוטרופוס שהמיודעים קיבלו הודעה אם כך קבעת בייפוי.
התשובה לכך שלילית ולכן לגבי מי שיש ספק לגבי הסטאטוס שלו בישראל חובה לברר (באמצעות האפוטרופוס או רו”ח הבקיא בהגדרה) טרם עריכת היפוי.
חשוב לי לציין שגם אינך טכנולוגי ולא ניתן להעביר לעיונך את טיוטות המסמך שאנו מכינים יחדיו, נוכל להסתייע מבחינה לוגיסטית וטכנית במיופי הכח או במישהו אחר שיוכל להדפיס ולהעביר לך, אך כפי שציינתי, השיח בעניין הוראות היפוי חייב שיהיה אך ורק ישירות מפיך.
אתחיל בכך שבעיקרון ניתן לקבוע שהיפוי המתמשך לעניין הרכושי בלבד יחל כבר במועד אישור הפקדתו על ידי האפוטרופוס ולא עד למועד כניסתו לתוקף, אבל בפרקטיקה ומאחר והמסמך הזה עדיין חדש מהבחינה המשפטית בישראל, הבנקים לא מקבלים את יפוי הכח המתמשך מאחר ואיננו עומד בתנאי חוק השליחות ולכן אני ממליצה בכל מקרה, בין אם תרצה שהיפוי לעניין הרכושי יפעל במיידי ובין אם להמתין עד להפעלת כל היפוי, לגשת לבנק ולחתום על המסמכים של הבנק אשר לפיהם יוכל בעת כניסת יפוי הכח המתמשך לתוקף לפעול.
כדאי שתדע שיפוי כח “רגיל” יתבטל ברגע שתיכנס למצב של אי כשרות ולכן גם אם הכנת יפוי שכזה הרי שאם לא הכנת יפוי כח מתמשך וקבעת מי יהיה המיופה לעניין זה הרי שיהיה צורך בהליך מינוי אפוטרופוס על ידי המדינה בדרך המסורבלת שתיארתי למעלה.
זהו עניין קריטי ביותר, מאחר ודווקא ברגע שחלילה תיכנס למצב של אי כשרות אי צורך בכספים בחשבונך שישמשו לצורך הטיפולים ולנהל את חשבון הבנק , לשלם עבורך חשבונות שהתחייבת אליהם, לנהל את כספך, השקעותיך והתחייבויותיך.
אני פחות ממליצה להכניס כבר כעת את מיופה הכח כשותף בחשבון כיוון שאולי זה יחסוך בירוקרטיה אבל המשמעות היא גישה כבר עכשיו לחשבונך וגם בסיטואציה כזו הרי שיתכן והבנק יאמר שהמיופה רשאי להתנהל רק ביחס למחצית הכספים שבחשבון.
המחיר נע בין 3000 ₪ ל 10,000 ₪ (לשכת עורכי הדין ממליצה על 5000 ₪). לזוג כ- 7500 ₪.
בבואי לתמחר עלות יפוי הכח אני לוקחת בחשבון:
רבים חושבים כי במסגרת יפוי הכח המתמשך יוכלו להביע את רצונם שלא לקבל טיפול רפואי במצבים מסוימים ולכן מצאתי לנכון להבהיר ולהסביר את:
אם אתה בעל עסק מורשה או פטור או בעל מניות בחברה או מכהן כדירקטור או אולי חלק משותפות כדאי ממש בכל המקרים הללו שעורך הדין שעורך את המסמך יעבוד במשותף עם רו”ח ועורך הדין של העסק/ החברה/ שותפות על מנת לוודא כי הוראות יפוי הכח המתמשך לעניין מיופה הכח שיכנס בנעליך תואמות את הוראות חוק החברות ואת תקנון החברה.
כדאי שעורך יפוי הכח המתמשך יציג בפניך את האפשרויות והיתרונות והחסרונות למנגנונים השונים האפשריים כמו למשל שכל בעלי המניות בחברה יערכו יפוי כח מתמשך שיאפשר מינוי מישהו מטעמם או למשל לערוך פוליסת ביטוח לפיה משפחתך תפוצה בעת כניסתך למצב של אי כשירות וחלקך יועבר ליתר בעלי המניות וזאת כדי לא לפגוע בהתנהלות החברה.
ניתן לערוך הנחיות מקדימות לאפוטרופוס
מלבד הנחיות מקדימות שזהו למעשה פירוט ארוך ורחב במסגרת יפוי הכח המתמשך ניתן לטובת מי שאין ברצונו למנות כעת מיופי כח או אין מי שעולה בדעתו שכמתאים לתפקיד זה לתת הנחיות מקדימות שתשמנה את מי שביום מן הימים ימונה על ידי בית משפט כאפוטרופוס.
מסמך הבעת רצון
מסמך שמסייע במתן הנחיות על ידי מי שהיום משמש כאפוטרופוס על אדם אחר ורוצה להשאיר הוראות בדבר המשך הטיפול באותו צד ג’ שהמטופל על ידו למקרה בו חו”ח יבצר ממנו להמשיך בתפקידו.
מקרה קלאסי הורה לילד קטין –
למשל אם חד הורית שמביעה את רצונה שבנה יגדל אצל אחותה.
כמו הנחיות מקדימות אבל לא הנחיות לגבי הטיפול בנו אלא הטיפול בצד ג’ למצב בו אני, נותן ההנחיות אהיה לא כשיר.
מצב בו הורים רוצים להכין מסמך הבעת רצון על כל אחד מהם להכין מסמך כזה בנפרד ביחס לכל אחד מילדיהם בנפרד.
Contact
השאירו פרטים ואנו ניצור עמכם קשר:
אין באמור באתר זה להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי. במידה ותבחר לפעול ולהסתמך על האמור באתר הרי שיהיה זה על אחריותך בלבד.
Website handcrafted by Digital Girl
WhatsApp us